Hulpmiddeltjes voor je beeldmateriaal

Hieronder een serie linkjes naar betaalde software en gratis online tools om plaatjes te maken en foto’s te bewerken. Als je dan een mooi thema hebt gevonden, wil je ook dat je foto’s er goed uitzien, en misschien wil je zelfs wel een poging wagen een logo te maken.

Gratis

Als je even snel een foto kleiner wil maken dan is fotor.com een hele goede optie. Je moet wel een account aanmaken, maar vervolgens kun je verkleinen en bijsnijden op de pixel en opslaan als JPG of PNG. Er zijn ook nog een hele reeks andere opties die je kunt gebruiken: kleuren aanpassen, verzadiging, contrast, tekst toevoegen etc. Er zijn ook wat dingen die je niet kunt met de gratis versie, maar je komt er een heel eind mee en je hoeft er niets voor te installeren.

Waar fotor.com een soort vereenvoudigde Photoshop is, gericht in de eerste plaats op het bewerken van foto’s, is Gravit Designer een verrassend goede online versie van Illustrator, oftewel een vector tekenprogramma. Ook daar moet je een account aanmaken en hebben ze een eenvoudige gratis versie en een uitgebreidere betaalde versie. Je kunt wat je gemaakt hebt downloaden als je klaar bent en exporteren als PDF, PNG en JPEG.
Gravit Designer heeft overigens ook een desktopversie om te installeren op je computer, maar die is alleen gratis als je ook toegang tot het internet hebt. En áls je gaat betalen, raad ik liever een ander programma aan, zie hieronder.

Bonus

Twee online services die je specifiek helpen beeldmateriaal voor Social Media te maken:

  • Landscape by Sprout – Je uploadt je foto, kiest de verschillende Social Media platforms waar je de foto wilt gebruiken, kiest hoe de foto uitgesneden moet worden en je download een ZIPje met alles dat je nodig hebt.
  • Pablo by Buffer – Je kunt je eigen foto uploaden of er een van hen gebruiken. Je kunt over de foto een citaat van hen zetten of er je eigen tekst aan toevoegen, kiezen voor welk platform het is en je plaatje downloaden. Pablo is uitermate geschikt om snel beeldmateriaal te maken om een blogbericht te promoten of om even een speels bericht of een bepaalde stemming over te brengen op Social Media.

Betaald

Mocht je een uitgebreider programma willen, eentje die je op je computer kunt installeren, maar een abonnement op de Adobe software gaat je net wat te ver, dan zijn er meerdere interessante opties, maar op dit moment raad ik de Affinity serie aan. Ze hebben 3 programma’s: Photo, Designer en Publisher. Het zijn hele volwaardige programma’s (Publisher is op dit moment nog in beta, maar de ontwikkelingen gaan snel) waar je enorm veel mee kunt, maar voor veel betaalbaardere bedragen. Ze hebben zowel een iPad- als een desktopversie van Photo en van Designer.

Binnenkort een bericht over stock photos.

Scroll naar boven