Foto’s voor op je website

Tenzij je je eigen beeldmateriaal hebt, of je de nadruk sterk op de typografie wilt leggen, heb je waarschijnlijk foto’s nodig voor op je website. Voor foto’s gemaakt door iemand anders heb je toestemming nodig om ze te gebruiken. Zoeken in Google naar een plaatje is vaak de eerste keus, niet de handigste manier om aan een foto te komen, hoewel het wel kan, maar dat leg ik een andere keer uit.

Het fijnst is een hele database vol foto’s die je kunt doorzoeken en waarvan je weet dat je ze mag gebruiken hoe en waar je maar wilt en het liefst zonder naamsvermelding. Foto’s dus waar je verder niet over na hoeft te denken, maar die je zo kunt gebruiken. Bestaan dat soort archieven? Ja! Hieronder een lijstje, in min of meer willekeurige volgorde.

Gratis stockfoto’s – doorzoekbaar – CC0-licentie

Pexels – Veel foto’s en als je download ook nog de mogelijkheid om in verschillende formaten te downloaden

Unsplash – Veel foto’s en als je een account aanmaakt kun je ook verzamelingen maken rond onderwerpen of thema’s, maar een account is niet verplicht.

StockSnap – Veel foto’s. Als je op een foto klikt zie je reclame voor betaalde foto’s van Shuttershock in dezelfde categorie aan de zijkant, opletten dat je daar dus niet op klikt, tenzij je het niet erg vindt om te betalen.

FindA.Photo – grote verzameling van foto’s van andere websites beschikbaar via Chamber of Commerce.

Pixabay – Ook zij bieden de mogelijkheid om in verschillende formaten te downloaden, én ook zij maken reclame voor Shutterstock, dus let op!

Freestocks – ik heb de indruk iets kleinere collectie, maar mooie foto’s.

Designerpics – Ook een iets kleinere collectie, maar leuke foto’s.

Bijzondere collecties

Startup Stock Photos – allemaal foto’s van mensen die werken. Jammer genoeg geen zoekfunctie, maar goede kwaliteit en zo te gebruiken.

Gratisography – vergelijkbaar met Pixabay qua opzet met de reclame voor Shutterstock, maar het soort foto dat je niet snel ergens anders zult vinden. “Quirky”, zoals ze zelf zeggen.

Magdeleine – Kleinere collectie, mooie foto’s. Let wel goed op, sommige foto’s hebben geen CC0-licentie. Ze zijn wel gratis om te gebruiken maar vereisen naamsvermelding, maar je ziet dit zodra je met je muis over de foto gaat die je leuk vindt. Je ziet dan of CC0 of CC by.

Net iets andere licentie

Design Rush – Niet goed doorzoekbaar, en hoewel deze foto’s in het publieke domein zijn, moet je toch kijken of naamsvermelding verplicht is. Niet de meest handige site dus, maar ze hebben wel mooie en aparte foto’s. Interessant archief.

FreeImages – Gratis en voor zo ver ik kan zien is naamsvermelding niet verplicht maar je moet wel een account aanmaken om de foto’s te kunnen downloaden.

Shutterstock – Deze site heeft veel betaalde foto’s, en daar proberen ze je steeds mee te verleiden, maar ze hebben ook gratis foto’s. Linkjes op de voorpagina, vervolgens flink naar beneden scrollen langs alle betaalde foto’s én je moet een account aanmaken om ze te downloaden, maar er zitten wel erg goede foto’s tussen.

Scroll naar boven