Tips, tricks & trouble

Jij bent jij

Wat ik ook zeg hier op deze site, er zijn altijd meerdere oplossingen, maak vooral keuzes die voor jou logisch zijn en die je kunt onthouden.

Op deze site vind je ook lijstjes met software en add-ons die gratis zijn en die ik fijn vind om te gebruiken. Gebruik je al iets anders waar je fijn mee werkt, blijf dat dan lekker gebruiken.

Schoon & fris

Houd de hoeveelheid plugins en thema’s die je hebt geïnstalleerd in de gaten. Je hoeft niet alles meteen weg te gooien, maar als je 12 thema’s hebt geïnstalleerd die je nooit gebruikt, zou ik ze vooral verwijderen.

Hetzelfde geldt voor plugins. Als je een plugin nooit gebruikt of je hebt er een vervangende plugin voor gevonden, deactiveer de plugins die je niet gebruikt en verwijder ze evt. ook.

Het deactiveren van plugins die je niet gebruikt, kan ook je website sneller laten laden en evt.conflicten met andere plugins of thema’s voorkomen en vergroot de veiligheid.

Browsers

Dat is het programma waarmee je websites bekijkt, zonder kun je niets met een CMS (en WordPress is een CMS). Zorg dat je de laatste versie hebt van de browser die je gebruikt. Voor het werken aan websites vind ik Firefox het fijnst, gevolgd door Chrome, Edge, Opera, Internet Explorer 10+ en Safari. Internet Explorer 6, 7 of 8 raad ik af, 9 kan eventueel wel.

Child theme

Als je alleen een paar dingetjes aan de vormgeving van je thema wilt veranderen, bijvoorbeeld de kleur en of iets wel of niet zichtbaar is, kun je heel goed een aparte CSS plugin installeren als Simple CSS van Tom Usborne.

Heb je een stukje (PHP of JS) code gevonden dat je aan je website wilt toevoegen, gebruik dan het liefst de Code Snippet plugin van Shea Bunge. Plak het niet zomaar in de functions.php van je thema, ook al staat er wel dat dat moet. Echt, het is beter het via Code Snippet te doen.

Mocht je ook iets aan de templates willen veranderen dan is een child theme de beste optie. Houd er wel rekening mee dat je vervolgens alle instellingen die je al aan je thema gemaakt hebt, misschien overnieuw moet doen in je child theme. Dit gaat vooral om theme options, het opnieuw instellen van je menu en om widgets.

Er zijn een aantal goede tutorials over het maken van een child theme.
codex.wordpress.org/Child_Themes
op111.net/53/
Overigens heb je ook een ftp-programma en een teksteditor nodig. (Zie ook les 1.)

Je eigen thema

Ik zal meteen maar heel duidelijk zijn: het is voor de meeste mensen die net met WordPress leren werken niet weggelegd om zelf een thema te bouwen.

Ben je goed in HTML en CSS en voel je je op je gemak met FTP, of ben je dat allemaal aan het leren en vind je het leuk? Dan is er wel een goede optie.

Het basisthema Underscores. Dit is zo basaal, er zitten niet eens marges aan de zijkant, de achtergrond is wit, de letters zijn zwart en de linkjes blauw. Als de pagina lay-out in principe oké is voor jou, dan kun je hiermee een heel eind komen en ondertussen flink je CSS-kennis oefenen, zonder dat je eerst door de vormgeving van iemand anders heen hoeft, zoals bij andere bestaande thema’s wel het geval is.

Als je meer wilt dan de standaard pagina lay-out toestaat, dan wordt het wel meteen weer een stuk ingewikkelder want dan moet je weten hoe de template hiërarchie van een WordPress thema werkt en je niet laten intimideren door PHP (ook al begrijp je er geen woord van).

White Screen of Death

Soms als je een plugin installeert of een thema wordt je website helemaal wit, geen tekst of knop of plaatje is nog zichtbaar. Soms is dit alleen aan de beheerkant en soms is dit ook aan de voorkant. Je kunt nu niet meer de plugin of het thema deactiveren want je kunt niet meer bij de beheerkant, oftewel: je kunt niets meer doen aan je site. Dit wordt ook wel een White Screen of Death genoemd.

Wat nu?

  1. Het eerste wat je moet doen is even controleren of het echt zo is
    1. Open een nieuw browservenster of tabblad en ga direct naar de bezoekerskant van je website, krijg je nu ook een witte pagina?
    2. Open een nieuw browservenster of tabblad en ga direct naar de beheerkant van de website, krijg je nu ook een witte pagina?
    3. Als het antwoord op één van beide of beide vragen ‘ja’ is, dat is het echt zo. Lees verder >>
  2. Open een FTP-programma, zie ook les 1
  3. Maak een verbinding met je website in het FTP-programma
  4. Je zoekt een map genaamd wp-content
  5. In de map wp-content zit een map plugins
  6. Zoek in de map plugins naar de plugin die je net geïnstalleerd hebt
  7. Die map geef je een andere naam
  8. Ga nu weer naar je website en kijk of het probleem verholpen is
  9. Als het verholpen is, is het misschien een goed idee om een andere plugin/thema te zoeken. Je kunt ook overleggen met de auteurs van de plugin of het thema of zij assistentie kunnen verlenen, maar houd er rekening mee dat als het een gratis plugin/thema is, ze dat misschien niet willen.
  10. Als het niet verholpen is, kun je eens bij Google zoeken op WordPress White Screen of Death. Of mij even mailen.
Scroll naar boven